Olieprijs historisch laag maar waarom blijft benzine zo duur?

De prijs van een vat Amerikaanse van 159L olie is inmiddels gezakt tot slechts € 38.50,– maar waarom betalen wij aan de pomp met gemiddeld € 1,58 per liter benzine nog steeds de hoofdprijs?

Voorraden

Veel oliemaatschappijen hebben nog zeer grote voorraden van eerder aangeschafte olie tegen een hogere prijs, deze zullen zij natuurlijk proberen om tegen hogere tarieven te verkopen dan de huidige literprijs.

Zwakke euro

Waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de benzine literprijs hoog blijft staan en wij in Nederland nog niet echt profiteren van de koersdaling van ruwe olie is de ongunstige wisselkoers waar de euro mee kampt. De ruwe olie wordt verhandelt in dollars daarentegen betalen wij aan de pomp met euro’s. De euro is de laatste jaren ook flink gedaald ten opzichte van de dollar koers, hierdoor is ruwe olie in Europa nog altijd relatief duur en zullen we de komende tijd nog een hogere prijs betalen.

Tanken duurBelastingen

De effecten van de lagere prijs per vat ruwe olie wordt ook behoorlijk gedempt door alle belastingen die worden geheven op een liter benzine. In Nederland bestaat ruim twee derde uit belastingen, denk hierbij aan btw en accijnzen dit zorgt dat de schommelingen in de prijs van een vat ruwe olie nog 1 op 1 zullen doorwerken tot aan de pomp.

Conclusie

Benzine tankenWanneer de prijs van een vat olie structureel laag blijft of verder daalt zal dit uiteindelijk ook bij ons aan de pomp merkbaar gaan worden omdat aan het eind van de cyclus het één wel degelijk met het ander te maken heeft. Helaas zullen we dit niet meteen gaan merken, daarentegen krijgen we een eventuele prijs stijging wel onmiddellijk voor onze kiezen. Ons advies, kijk altijd waar je het voordeligst kan tanken dit scheelt op een volle tank zo een paar euro en je hoeft er in veel gevallen niet eens voor om te rijden. www.brandstof-zoeker.nl is een makkelijke manier om te zoeken naar de goedkoopste liter prijs bij jou in de buurt.

Duizenden tevreden klanten gingen u voor