Waarom en wanneer winterbanden?

Wanneer WinterbandIn Nederland zijn winterbanden niet verplicht en je kunt je zelfs afvragen of ze wel nodig zijn als je de laatste 2 winters bekijkt die we hebben gehad. Mochten er toch winterse omstandigheden voorkomen en je bent in dat geval in de gelegenheid om de auto te laten staan zijn winterbanden in Nederland dan ook beslist geen noodzaak. Zit je veel op de weg en ga je sowieso 1 keer per jaar op wintersport dan zijn de winterbanden zeker geen overbodige luxe en zelfs verplicht in veel landen.

Waarom winterbanden?

Ee winterband heeft ten opzichte van een zomerband veel meer grip onder winterse weersomstandigheden. Met name bij een glad wegdek door ijzel of sneeuw. Wanneer het alleen maar vriest heeft het zachte rubber van een winterband ook al veel voordeel vergeleken met een zomerband. Dus is het voor je eigen en andermans veiligheid erg verstandig om winterbanden onder je auto te laten monteren.

Winterband of sneeuwkettingKortere remweg

Er zijn verschillende winterbanden testen afgelegd met betrekking tot de remweg verkorting ten opzichte van zomerbanden. Neem bijvoorbeeld een remweg bij 50 km/h, op een wegdek met sneeuw is de remweg voor normale zomerbanden ongeveer 60 meter en dat voor een auto met winterbanden halveert maar liefst tot 30 meter! Uiteraard onder exact dezelfde omstandigheden. Desalniettemin blijft het oppassen geblazen in de winter als je het vergelijkt met een remweg in de zomer, deze is 12 meter bij 50 km/h!

Wanneer winterbanden?

Als je er voor kiest om winterbanden te nemen dan is natuurlijk de grote vraag: wanneer? Op de vraag wanneer je winterbanden dient te verwisselen is eigenlijk geen eenduidig antwoord. Het weer in Nederland fluctueert enorm, vandaag kan het 12 graden zijn terwijl het volgende week sneeuwt. Als richtlijn wordt veelal de temperatuur aangehouden, bijvoorbeeld bij 7 graden. Er zijn ook mensen die altijd op winterbanden rijden van oktober tot maart. Ons advies, ga voor wat voor jouw prettig voelt, er is geen goed of fout!

Een alternatief: vierseizoenenbanden

Een alternatief voor een winterband kan een vier seizoen band zijn of ook wel fourseason banden genoemd. Dit is een band waarmee je het hele jaar door kan rijden en wat een compromis is tussen een zomer en winterband, en het nadeel van een compromis is dat het van allebei een beetje is en dus niet de beste eigenschappen van zowel een winter als een zomerband. Sommige mensen rijden het hele jaar door met winterbanden, dit is wanneer je veel kilometers rijdt zeker niet aan te raden aangezien het zachte rubber van een winterband zeer snel slijt bij hogere temperaturen.

Vierseizoenenbanden

 

Winterbanden verplicht?

In veel landen in Europa zijn winterbanden inderdaad verplicht. Vaak geld deze wet onder bepaalde weersomstandigheden of in een periode, verstandig is dan ook om jezelf van te voren op de hoogte te brengen van de geldende regels in het betreffende land. Op het moment dat je zonder winterbanden rijdt in deze landen kan het leiden tot een boete of erger het niet uitkeren van je verzekeraar wanneer je bij een verkeersongeval betrokken raakt en je hebt geen winterbanden onder je auto in deze landen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In veel landen zijn winterbanden verplicht. In welke landen het wél en in welke landen juist niet verplicht is, heeft Hoyhoy.nl voor je op een rij gezet in het onderstaande overzicht:

winterbanden-verplicht
Duizenden tevreden klanten gingen u voor