Is een auto kopen op afbetaling verstandig?

Een manier om jouw auto te financieren is om deze te kopen op afbetaling. Wat is het, hoe werkt het en is het verstandig? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze in jouw situatie.

Contract lening kopen auto

Wat is afbetaling?

Iedereen kent ongetwijfeld de kreet; lenen kost geld!? Een auto rijden op afbetaling is natuurlijk gewoon een synoniem voor een lening of financiering. Op zichzelf niets mis mee aangezien bijna 80% van de Nederlandse autobezitters zijn of haar auto op de één of andere manier gefinancierd heeft. Dit kan op verschillende manieren, via de eigen bank, familie, dealer of andere financierders.

Het komt erop neer dat de schuld per maand wordt afgelost op het openstaande saldo net als een hypotheek maar het verschil met een hypotheek is dat een auto in de regel minder waard wordt en een huis meer, dit resulteert in een hogere rente voor een autolening aangezien het risico hoger is voor degene die de lening verstrekt.

Lenen via de dealer?

Ook kopen op afbetaling bij vakgaragesBijna bij alle merkdealers en vaak ook vakgarages kun je tegenwoordig terecht voor een financiering naast de koop van een auto. Vaak hebben autofabrikanten een eigen bank/financieringsmaatschappij waardoor er vaak acties op touw worden gezet om meer auto’s te verkopen en dus lage rente’s op financieringen. Het is dan ook niet vreemd dat een financiering via een autofabrikant vaak veel voordeliger is dan een lening via de bank. Een bijkomstig voordeel is dat er bij een financiering door een autofabrikant (captive) een zogenaamde “slottermijn” kan worden ingebouwd. Kortom, dit houdt dit in dat er aan het eind van de looptijd een restschuld open blijft staan zodat de maandlasten wat lager zijn.

Rekenvoorbeeld

Omdat het in de praktijk vaak erg onoverzichtelijk kan zijn geven we hieronder hieronder een voorbeeld van de extra kosten wanneer je een auto koopt op afbetaling. We gaan hierbij uit van een looptijd van 60 maanden, een rentepercentage van 5,9% en een slottermijn van € 5.000,00.

Verkoopprijs auto € 25.000,00
Aanbetaling of inruilwaarde auto – € 5.000,00
Totaal kredietbedrag € 20.000,00

Auto kopen of afbetaling berekenenDoor het slottermijn van € 5.000 betaal je in 60 maanden € 15.000. De rente die wordt gerekend is wel over het totaalbedrag van €20.000. Hierdoor betaal je in totaal € 3.740,40 rente, dit komt neer op een totaal af te lossen bedrag van € 18.740,40. Per maand betaal je bij dit voorbeeld (delen door 60) dus € 312,34.

Totaal kredietbedrag € 20.000,00
Rente over kredietbedrag € 3.740,40
Te betalen in 60 maanden € 18.740,40
Maandbedrag € 312,34

Wil jij weten wat jouw auto waard is op dit moment? Vraag dan een vrijblijvend bod aan.

Kost lenen altijd geld?

Dit is in de meeste situaties natuurlijk wel het geval. Wanneer je rente betaalt kost het je extra geld boven op het te financieren bedrag, daarbij komt dat je een contract aangaat voor meerdere jaren en in veel gevallen kan je hier tussentijds niet onder uit zonder een boeteclausule. Mocht je een auto kunnen betalen zonder er een financiering voor af te sluiten ben je in bijna alle gevallen goedkoper uit.

Afdrukken

Er is een uitzondering op de regel, dat zijn uitgestelde betalingen: bijvoorbeeld betaal nu 50% en de andere helft een jaar later, dit kost natuurlijk geen geld en kan je zelfs geld opleveren wanneer je elders een hogere rente ontvangt op het geld dat je op dat moment niet uitgeeft aan een auto. Ditzelfde geldt voor een 0% rente actie, deze zet een auto-importeur vaak samen op touw met hun eigen financieringsmaatschappij om meer auto’s te kunnen verkopen. Hier kan je natuurlijk altijd van profiteren zonder dat dit extra geld kost.

Conclusie: is een auto kopen op afbetaling verstandig?

Of het verstandig is om een auto op afbetaling te kopen oftewel geld lenen voor een auto is per individu verschillend. Het is niet af te doen met een simpel ja of nee antwoord aangezien een ieder voor zichzelf verschillende motieven kan hebben om juist wel te kiezen voor een koop op afbetaling. Wel kan worden gezegd dat het in bijna alle gevallen meer geld kost dan in het geval je deze auto direct (cash) zou afrekenen maar dan moet je natuurlijk wel de financiële middelen hiervoor hebben. Uiteraard zijn er ook nog andere opties zoals een goedkopere, oudere maar (minder) mooie auto auto aan te schaffen of de gezonde keuze… de fiets.

Duizenden tevreden klanten gingen u voor