Goedkoop autorijden doe je zo!

Een auto in bezit hebben of gebruiken is voor velen noodzakelijk kwaad maar hoe houd je deze kosten toch een beetje onder controle zodat je lekker goedkoop kan autorijden? Er komen verschillende (vaste) kosten kijken wanneer je een auto in bezit hebt, denk hierbij aan de wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie en natuurlijk brandstof. De meeste forse kostenpost is de aanschaf van een nieuwe of andere auto, gelukkig is dit niet een gegeven wat snel weer terugkeert. De gemiddelde Nederlander rijdt 4 jaar in een auto om hem vervolgens weer in te ruilen.

Om zo goedkoop mogelijk auto te kunnen rijden geven wij je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

De Brandstof

Goedkoop rijden dmv de juiste brandstof

Benzine is de meest voorkomende brandstof in Nederland maar ook veruit de duurste. Bijna alle benzine auto’s in Nederland rijden op 95 ongelood, slechts de “sport” auto’s rijden vaak op 98 dit is een loodhoudende brandstof met een hoger octaan gehalte. Diesel is de meest efficiënte brandstof, en de literprijs is een stuk goedkoper dan benzine en de actieradius van je auto is ook nog eens veel hoger, het enige nadeel is dat de wegenbelasting van een diesel auto ongeveer 2 keer zo hoog is als dat van een benzine auto. De derde en meest milieu vriendelijke brandstof is LPG Gas en is ook de goedkoopste variant in liters. Een LPG installatie gaat altijd gepaard met een benzine motor. 2 nadelen van een LPG installatie; de gastank moet ergens worden ingebouwd wat ten koste gaat van de ruimte en ten tweede de wegenbelasting van een LPG voertuig is ook hoger dan dat van een benzine variant.

Conclusie

De variant waarvoor jij moet kiezen omdat je goedkoop wilt autorijden hangt af van de kilometers die jij met je auto gaat rijden. Hou als stelregel dat wanneer je minder dan 20.000 kilometers per jaar rijdt benzine in de meeste gevallen het goedkoopst autorijden is. De ANWB heeft een handige tool om exact per auto en situatie uit te rekenen wat voor jouw het goedkoopst is.

Autoverzekering WA

Autoverzekering

In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten, dat wil zeggen dat wanneer je een ander schade berokkend het gedekt wordt door je eigen verzekering. WA Casco, in de volksmond Allrisk is een variant die alle schade dekt, dus ook de schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt. Via verschillende vergelijkingswebsites kun je makkelijk en snel autoverzekeringen vergelijken zodat dit kan bijdragen aan goedkoop auto rijden. Let wel, de premie van een verzekering is niet alles bepalend bekijk ook goed de voorwaarden die van toepassing zijn anders kan het zijn dat je uiteindelijk toch duurder uit bent en dus niet goedkoper auto rijdt.

De wegenbelasting

Geld besparen op wegenbelastingEen vast gegeven waar je niet onderuit kan en het goedkoop auto rijden behoorlijk beïnvloedt is de houderschapsbelasting (wegenbelasting). Zoals eerder gezegd is deze belasting afhankelijk van de brandstof waarop je auto rijdt. Naast de brandstof is de wegenbelasting nog afhankelijk van het soort voertuig (personenauto, bestelwagen, bus etc), provincie en gewicht van je auto in KG. Via de belastingdienst.nl kan je eenvoudig kijken in welk tarief jouw auto valt of gaat vallen om zo goedkoop mogelijk auto te rijden. De wegenbelasting kan je voldoen per maand, per kwartaal of per jaar.

Onderhoud en reparatie

Uiteraard heeft elke auto onderhoud nodig, bijvoorbeeld remmen, olie, banden, accu en ruitenwisser etc. De kosten hiervan verschilt natuurlijk sterk per auto, merk en model. Regelmatig je auto onderhouden kan de kans op dure reparaties aanzienlijk verlagen. Dat er iets stuk gaat aan een auto kan altijd en ook bij elk merk maar bij het ene merk gaat er wel eerder wat stuk en zijn de onderdelen om het te herstellen duurder dan bij een ander merk. Goedkoop autorijden is dus ook zeer afhankelijk van deze kosten, zoek daarom goed uit welke auto je van plan bent om aan te schaffen en kijk hierbij ook naar de recensies van deze auto’s.

BMW LogoAfschrijving

Afschrijving is waarschijnlijk de allergrootste kostenpost van een auto en is daarmee de belangrijkste pijler wanneer je goedkoop auto rijden wilt realiseren. Afschrijving is een andere woord voor het minder waard worden van je auto, hierbij speelt leeftijd een grote rol eveneens als de kilometerstand. Verder zijn opties, uitvoering en kleur ook van belang. Wanneer je een auto heel lang houdt en hem ‘’af’’ rijdt dan is dit niet van belang maar wanneer je gemiddeld om de 3 a 4 jaar van auto wisselt is zeer van belang om naar de waardevastheid van een auto te kijken. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Duitse en Japanse merken waarde vaster zijn dan met name de Franse en Italiaanse automerken. Vraag jij je op dit moment af “wat is mijn auto waard“, laat dan een vrijblijvende taxatie uitvoeren van je auto.

Conclusie

Wanneer je alle punten hierboven goed uitzoekt en nagaat wat voor jou het beste past is goedkoop auto rijden zeker mogelijk. Het blijft natuurlijk veel geld maar je kan de kosten redelijk beïnvloeden door de juiste keuzes te maken ten aanzien van je volgende auto, zie hieronder nog een aantal tips om de kosten laag te houden.

Tips voor zuinig rijden van Ikwiljouwautokopen.nl weet raad:

  • Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling
  • Maak gebruik zoveel mogelijk gebruik van je cruise control, toerenteller en navigatie (indien aanwezig)
  • Vermijd een fietsendrager, dakkoffer of aanhangwagen
  • Anticipeer op het verkeer en rem zo weinig mogelijk
Duizenden tevreden klanten gingen u voor