De vraagprijs bepalen

Als je een auto wilt verkopen, is de vraagprijs natuurlijk erg belangrijk. Is de vraagprijs te hoog, dan komt het mogelijk niet tot een verkoop of duurt het erg lang. Als je de auto te laag prijst kunnen mensen argwaan krijgen of trek je handelaren die dol zijn op onderhandelen.

Wat is een realistische vraagprijs?

Wat een reële vraagprijs is, hangt natuurlijk af van de waarde van de auto. De actuele waarde van een auto is dynamisch en afhankelijk van vraag en aanbod in de markt. Websites die per direct een waarde teruggeven van een auto, geven deze waarde op basis van vooraf gedefinieerde tabellen. Ons advies is om deze waarde met een korreltje zout te nemen. Bewegingen in de automotive markt zoals negatieve berichtgeving rondom diesel auto’s of wijzigingen in de wegenbelasting worden hier immers met vertraging in verwerkt.

Waarde van een auto bepalen

Loop de onderstaande stappen door om meer inzicht te krijgen in de actuele waarde van jouw auto:

➊ Vraag een gratis gegarandeerd bod aan

Om er achter te komen wat de handelswaarde is van jouw auto, is ons advies om een gratis bod aan te vragen bij auto inkoop sites die gegarandeerd bieden. Wij bieden gegarandeerd, maar er zijn meerdere bedrijven die dit doen. Noteer de biedingen. Bij populaire modellen zoals een 5-deurs hatchback van bijvoorbeeld Volkswagen, zullen de biedingen vrij dicht bij elkaar liggen. Het is echter niet ongebruikelijk dat biedingen sterk variëren.

Je krijgt op deze manier meer inzicht in de handelswaarde van je auto. De handelswaarde is het bedrag dat de handel wil betalen voor je auto. Bij oude auto’s of minder courante modellen zal de handelswaarde relatief meer afwijken van de daadwerkelijke waarde omdat het risico voor het bedrijf hoger is.

➋ Vind vergelijkbare auto’s die te koop staan

Als tweede stap is het relevant om het huidige aanbod te vergelijken. Hiervoor kan je websites raadplegen als Marktplaats.nl, Autowereld.nl of Gaspedaal.nl. Filter als eerste stap op het betreffende merk en model. Vervolgens is het belangrijk om de irrelevante auto’s uit het aanbod te filteren. Dit doe je door op meerdere kenmerken te filteren:

Kenmerk Toelichting
Carrosserie Toon alleen auto’s met dezelfde carrosserie (3-deurs hatchback, station, sedan, et cetera)
Brandstof Toon alleen auto’s met dezelfde brandstof
Bouwjaar Toon alleen auto’s van de bouwjaren waarin dit model is gebouwd. Wanneer dit model is geproduceerd is onder andere terug te vinden op Finnik.nl.
Kilometerstand Toon alleen auto’s die méér of minder dan 25.000 km hebben gelopen dan jouw auto
Transmissie Een automaat is meer waard dan een handgeschakelde auto. Heb je een handgeschakelde auto? Zorg er dan voor dat je geen automatisch geschakelde auto’s meeneemt in je vergelijking.
NAP Een auto met NAP (een logische kilometerstand) is meer waard. Heeft jouw auto geen NAP? Zorg er dan voor dat je auto’s met NAP niet meeneemt in je vergelijking.
Opties Heeft de auto bepaalde opties die andere auto’s niet hebben? Of juist andersom? Zorg er voor dat je filtert op de juiste opties en alleen auto’s vergelijkt die dezelfde of minder opties hebben.
Staat Uiteraard is de staat van de auto van groot belang. Een goed onderhouden auto is meer geld waard. Als jouw auto niet goed is onderhouden, is het niet realistisch om goed onderhouden auto’s mee te nemen in de vergelijking.

Als je de bovenstaande filters gebruikt komt er een relevant en vergelijkbaar aanbod van auto’s. Noteer de vraagprijzen en het type aanbieder (autobedrijf of een particulier). Het maakt groot verschil of de auto aangeboden wordt door een autobedrijf of een particulier. Een autobedrijf kan meer vragen voor een auto omdat deze onder andere ook garantie en extra service kan bieden.

Online Auto Advertenties➌ Hoe lang staan ze te koop?

Als je bij de voorgaande stappen vergelijkbare auto’s hebt gevonden, is het interessant om in kaart te brengen hoe snel de auto’s worden verkocht. Als de auto’s al lang te koop staan, is de vraagprijs mogelijk te hoog. Dit kan je in kaart brengen door vast te leggen hoe lang een auto al te koop staat en bij te houden wanneer de auto is overschreven. Op de website van het RDW is terug te vinden wanneer een kenteken voor het laatst van eigenaar is verwisseld.

➍ Keuze: Particulier of auto inkoop bedrijf

Nu je meer informatie hebt over de markt, kan je bepalen of je de auto zelf particulier gaat verkopen of kiest voor een auto inkoop site zoals Ikwiljouwautokopen.nl. Wat voor jou de beste optie is, is erg persoonlijk maar natuurlijk ook afhankelijk van het verschil tussen de prijzen waarvoor auto’s te koop staan en de gegarandeerde biedingen van auto inkoop sites.

Vraag een gratis bod aan:
Of kies handmatig het merk en model.
Gratis & snel je auto verkopen in 3 stappen:
1. Meld je auto gratis aan
Ontvang binnen 48 uur gratis een taxatie.
2. Ontvang de beste prijs
Je ontvangt gratis en vrijblijvend een bod.
3. Verkocht!
Bij akkoord wordt je auto opgehaald, betaald en gevrijwaard.
Onafhankelijke beoordelingen