Een auto verkopen aan een particulier

Je auto particulier verkopen kan als voordeel hebben dat je meer geld ontvangt. Wanneer je het aan een commercieel bedrijf verkoopt zal dit bedrijf immers ook willen verdienen aan de verkoop. Het nadeel van particuliere verkoop is dat het stukken meer tijd kost en onzekerheid met zich meebrengt.

➊ De vraagprijs bepalen

Als je een auto wilt verkopen, is de vraagprijs natuurlijk erg belangrijk. Is de vraagprijs te hoog, dan komt het mogelijk niet tot een verkoop of duurt het erg lang. Als je de auto te laag prijst kunnen mensen argwaan krijgen of trek je handelaren die dol zijn op onderhandelen.

Een realistische vraagprijs bepaal je door goed vooronderzoek te doen. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je op de pagina vraagprijs bepalen.

Wasstraat Auto➋ Auto goed schoonmaken

Bij het verkopen van een auto is de eerste indruk erg belangrijk. Vooral wanneer je kiest voor een particuliere verkoop is het belangrijk dat de auto netjes en schoon is.

Je kunt de auto natuurlijk even door de wasstraat halen, maar de auto wordt lang niet zo schoon als wanneer je zelf aan de slag gaat. Voor het beste resultaat kan je de auto ook professioneel laten reinigen, de kosten hiervan variëren van €100 tot €150. Bekijk alle auto schoonmaaktips.

Online Auto Advertenties➌ Een goede online advertentie plaatsen

Wanneer je jouw auto particulier gaat verkopen, is de online auto advertentie erg belangrijk. Je auto kan nog zo mooi of technisch goed zijn, als je dit niet goed is aangeprezen zullen veel potentiële kopers afhaken. Maak daarom altijd goede foto’s van de auto, van zowel de binnen- als buitenkant.

Denk ook om de instructie en onderhoudsboekjes. Ingevulde onderhoudsboekjes zijn een bewijs van een goed onderhouden auto en daarom prijs verhogend. Ook de beschrijving van de auto is van groot belang. Wees eerlijk en beschrijf wat de reden is van de verkoop, welke eventuele schades of defecten er zijn en hoe de auto is onderhouden. Bekijk alle tips voor een auto advertentie.

Autosleutel Overdragen➍ Bezichtigingen regelen & proefritten inplannen

Je wilt de hoogste prijs voor je auto en hebt daarom voor particuliere verkoop gekozen. Als de potentiële koper langskomt zal hij of zij diverse vragen hebben, zorg er voor dat je hier goed op bent voorbereid. Doe de auto ook niet beter voor dan dat hij is, als verkoper heb je namelijk een mededelingsplicht. Je bent verplicht om de koper op de hoogte te stellen van eventuele bestaande gebreken aan de auto.

Als je het prettig vindt kan je de potentiële koper een proefritverklaring laten tekenen. Hierin leg je vast dat, wanneer er schade aan de auto of aan derden wordt toegebracht tijdens de rit, de bestuurder hiervoor aansprakelijk is. Meer over de bezichtigingen en proefritten.

Contant Geld storten➎ Onderhandelingen & betaling

Voor de meeste mensen is dit niet het meest leuke onderdeel van het verkooptraject maar het is noodzakelijk kwaad. Prent voor jezelf een minimale prijs in je hoofd welke je wilt ontvangen voor jouw auto. Ben je tot elkaar gekomen en je hebt met de koper een deal weten te sluiten dan moet de auto uiteraard eerst betaald worden.

Wanneer de koper contant wil betalen ga dan samen met de koper naar een bank in de buurt waar je kunt storten zodat je zeker weet dat het geld echt is en een bijkomend voordeel is dat je het direct op je bankrekening hebt staan. Uiteraard hoef je dit niet te doen als het om relatief lage bedragen gaat.

➏ De auto overschrijven

Een auto kan overgeschreven worden bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Het is ook mogelijk om een voertuig online over te schrijven. Bij het overschrijven van de auto is het belangrijk dat je het juiste kentekenbewijs hebt. Bekijk hier welk kentekenbewijs je nodig hebt om te auto te verkopen.

Vraag een gratis bod aan:
Of kies handmatig het merk en model.
Gratis & snel je auto verkopen in 3 stappen:
1. Meld je auto gratis aan
Ontvang binnen 48 uur gratis een taxatie.
2. Ontvang de beste prijs
Je ontvangt gratis en vrijblijvend een bod.
3. Verkocht!
Bij akkoord wordt je auto opgehaald, betaald en gevrijwaard.
Onafhankelijke beoordelingen