Auto schoonmaak tips

Je auto schoonmaken kan natuurlijk op vele manieren. Ga je hem zelf schoonmaken met een emmertje sop, rijd je de auto door de wasstraat of laat je hem professioneel reinigen?

Voor veel mensen is de auto schoonmaken geen favoriete bezigheid, mede hierdoor wordt het in veel gevallen dan ook niet of nauwelijks gedaan. Uiteraard is het wel aan te raden om je auto goed schoon te maken wanneer je deze wilt verkopen. Zoals eerder gezegd is het bij alle verkoop kanalen(particulier, direct aan een autobedrijf, inruilen of een auto inkoop site) van groot belang dat je auto schoon is wanneer je hem aanbiedt of foto’s gaat maken.

Auto Schoonmaken

Zelf je auto schoonmaken

Hierbij een aantal handige tips wanneer je je auto zelf gaat wassen:

  1. Misverstand nummer één is het gebruik van een spons bij het wassen van je auto. Doe dit absoluut niet, er komt veel vuil in de spons te zitten waaronder zand en dit veroorzaakt krassen en daarmee bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt. Gebruik hiervoor liever een microvezeldoek of washandschoen, verkrijgbaar bij de meeste webshops voor auto accessoires.
  2. Wanneer je een hogedrukreiniger tot je beschikking hebt, houd dan minimaal 25 cm afstand tot de lak van de auto. Gebruik de hogedrukreiniger bij voorkeur alleen voor de velgen en dorpels.
  3. Ga niet je auto wassen met slechts één emmertje sop. Ververs het emmertje zodra deze er vies begint uit te zien zodat je niet alleen het vuil verplaatst maar je auto ook daadwerkelijk schoonmaakt.
  4. Werk altijd van boven naar beneden en maak een roterende beweging met je microvezel doek.
  5. Voor de velgen kun je naast een hogedrukspuit ook een velgenreiniger gebruiken. De banden kan je mooi laten glimmen door met behulp van bandenzwart.
  6. Gebruik voor het interieur een stofzuiger en een speciale interieurreiniger, voor de ruiten wordt een glassex geadviseerd.
  7. Tot slot, droog de auto goed af nadat je deze hebt afgespoeld. Dit kun je het beste doen met een ouderwetse zeem en trekker. Doe je dit niet dan zal je ongetwijfeld veel kalkstrepen en vlekken zien op de lak.

Voor meer handige producten om je auto schoon te maken en andere auto accessoires verwijzen we je door naar de webshop van de ANWB.

Autowasstraat

Bij de meeste autowasstraten ben je voor minder dan €10 klaar en heb je de auto vaak nog schoner dan wanneer je het zelf zou doen. Er zijn verschillende soorten autowasstraten. Er is een zogenaamde roll over variant, hier zet je de auto in en vervolgens worden de borstels over je auto getrokken. Je hebt ook nog de klassieke autowasstraat, hierbij wordt je auto letterlijk door de “straat” getrokken.

Wasstraat Auto

Borstels of lappen

Er is ook een groot verschil in het materiaal waarmee je auto wordt schoongemaakt, borstels zorgen eerder voor krassen en vegen in de lak daarentegen zijn lappen veel vriendelijker voor de auto.

Bij de meeste wasstraten kan je nadat de auto van buiten schoon is gemaakt gratis gebruik maken van zeer krachtige stofzuigers. Bij een enkele grote wasstraat hebben ze tegenwoordig zelf een interieur schoonmaakservice en hoef je zelf helemaal niks meer te doen. Uiteraard zal hiervoor een meerprijs worden gerekend want voor niets gaat de zon op.

Eigen risico

Denk om je antenne en je spiegels voordat je de auto in de wasstraat zet. Vaak word je er al op geattendeerd door middel van bordjes maar het gebruik maken van de wasstraat is geheel op eigen risico.

Professioneel laten reinigen

De derde en direct ook duurste mogelijkheid is je auto door een erkend autopoetsbedrijf te laten reinigen. Wanneer je je auto “als nieuw” terug wilt en het nodige te besteden hebt is dit een optie die zeer aan te raden is. Voor een bedrag variërend tussen de €100 en €150 wordt je auto van binnen en van buiten compleet gereinigd. Vervolgens wordt de lak gepolijst en in de was gezet. Er wordt daarnaast ook aan allerlei details gedacht. Denk hierbij aan bandenzwart op de banden, parfum in het interieur, doffe kunststof delen worden behandeld en er weer als nieuw uitzien.

Vraag een gratis bod aan:
Of kies handmatig het merk en model.
Gratis & snel je auto verkopen in 3 stappen:
1. Meld je auto gratis aan
Ontvang binnen 48 uur gratis een taxatie.
2. Ontvang de beste prijs
Je ontvangt gratis en vrijblijvend een bod.
3. Verkocht!
Bij akkoord wordt je auto opgehaald, betaald en gevrijwaard.
Onafhankelijke beoordelingen