Bezichtiging & proefrit

Als je de verkoop zelf regelt, dan zal je ook de proefrit en administratieve afhandeling moeten regelen. Wij lichten toe waar je op moet letten zodat je goed voorbereid bent op de verkoop, zowel aan een particulier als aan een bedrijf.

Autosleutel OverdragenVerkopen aan een particulier

Als je de auto aan een particulier gaat verkopen, spelen er een aantal extra zaken zoals een proefrit, onderhandelen, de betaling en overschrijving.

Proefrit

Wanneer je de auto zelf te koop aanbiedt zul je ongetwijfeld potentiële kopers krijgen die graag de auto willen komen bekijken en een proefrit willen maken. Wees hier dan op voorbereid. Maak de auto goed schoon en zorg er ook voor dat de auto in technisch goede staat verkeerd. Check het oliepeil, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en kijk hoe lang er nog een geldige APK keuring op je auto zit. Vergeet tot slot ook niet de bandenspanning te controleren, wanneer deze niet goed is kan een proefrit slecht uitpakken.

Vraag de potentiële koper altijd om een geldig legitimatiebewijs zoals een identiteitskaart of een rijbewijs en houdt deze achter tot degene terug is van de proefrit, eventueel kan je ook om een onderpand vragen zoals huissleutels of een portemonnee. Mocht je het niet vertrouwen of gewoon geen risico willen lopen dan kan je natuurlijk altijd meegaan met de proefrit en een leuke route uitstippelen.

Als je nog meer zekerheid wilt, kan je gezamenlijk een proefritverklaring ondertekenen. Een voorbeeld verklaring is te downloaden door op de afbeelding te klikken.

Onderhandeling & betaling

Voor de meeste mensen is dit niet het meest leuke onderdeel van het verkooptraject maar het is noodzakelijk kwaad. Prent voor jezelf een minimale prijs in je hoofd welke je wilt ontvangen voor jouw auto. Zo heb je na een eventuele verkoop of afketsing van de verkoop nooit een vervelend gevoel.

Contant Geld storten

Ben je tot elkaar gekomen en je hebt met de koper een deal weten te sluiten dan moet de auto uiteraard betaald en overgeschreven worden. Wanneer de koper contant wil betalen ga dan samen met de koper naar een bank in de buurt waar je kunt storten zodat je zeker weet dat het geld echt is en een bijkomend voordeel is dat je het direct op je bankrekening hebt staan. Uiteraard hoef je dit niet te doen als het om relatief lage bedragen gaat.

Wanneer er per bank betaald wordt en jullie zitten niet bij dezelfde bank, vraag dan of je mag zien of het bedrag bij de koper is afgeschreven naar jouw rekeningnummer. In het geval dat jullie beide bij dezelfde bank zitten dan heb je het geld direct op je rekening staan.

Overschrijving

Vervolgens kan de koper de auto laten overschrijven bij een postkantoor of een RDW kentekenloket. Geef het complete kentekenbewijs mee aan de koper, in het geval van een kentekencard ook de 9 cijferige code en wanneer je nog een papieren kenteken hebt ook het deel 2 (overschrijvingsbewijs). Tezamen met het rijbewijs van de koper kan hij nu de auto laten overschrijven.

Op de locatie waar hij dit laat doen wordt altijd een vrijwaringsbewijs afgegeven, deze is bedoeld voor de vorige eigenaar, dus voor jou. Deze heb je nodig om vervolgens je verzekering op te kunnen zeggen, de wegenbelasting wordt automatisch stopgezet op het moment dat de auto wordt overgeschreven.

Auto op brug

Auto verkopen aan dealer of garage

Wanneer je de auto verkoopt aan een autobedrijf dan wordt er in de meeste gevallen ook een proefrit gemaakt in je auto. Vaak wordt de auto technisch ook nagelopen door een monteur en komt de auto op een brug te staan. Mede hierom is het dan ook belangrijk om transparant te zijn over je auto en wanneer je weet dat er iets aan mankeert dit gewoon te melden aangezien de potentiële koper er in de meeste gevallen achter zal komen.

Wanneer er een prijs genoemd wordt door een autobedrijf dan zal er doorgaans nog wel een paar honderd euro te onderhandelen zijn over de prijs, dit is uiteraard geen regel maar je bent vrij om het te proberen.

Auto verkopen aan inkoopbedrijf

Via auto inkoopwebsites zoals Ikwiljouwautokopen.nl wordt altijd een vaste prijs bepaald welke dan ook doorgaans gegarandeerd is. In het laatste geval wordt de auto direct gevrijwaard en wordt het geld navenant overgeschreven op je rekening en van beide krijg je uiteraard een bewijs. Mocht je het geld contant willen dan is dit in de meeste gevallen geen probleem, wel moet je het van te voren vaak even aangeven.

Zowel een autobedrijf als ook Ikwiljouwautokopen.nl hebben een RDW certificering en zijn daarmee gemachtigd om een auto te vrijwaren, dus je hoeft in dit geval niet naar een postkantoor. Zodra je auto is gevrijwaard stopt automatisch de houderschapsbelasting (wegenbelasting) en het vrijwaringsbewijs heb je nodig om je lopende autoverzekering op te zeggen.

Vraag een gratis bod aan:
Of kies handmatig het merk en model.
Gratis & snel je auto verkopen in 3 stappen:
1. Meld je auto gratis aan
Ontvang binnen 48 uur gratis een taxatie.
2. Ontvang de beste prijs
Je ontvangt gratis en vrijblijvend een bod.
3. Verkocht!
Bij akkoord wordt je auto opgehaald, betaald en gevrijwaard.
Onafhankelijke beoordelingen